top of page

LOLAN GÜZELİ

  • Yazarın fotoğrafı: funda duru
    funda duru
  • 12 Haz
  • 2 dakikada okunur

Tarım Havzasında İlginç keşif!


Mumya denince aklımıza ilk Antik Mısır mumyaları gelir. Hem çok eski, hem de çok iyi korunmuştur. Peki mısır mumyalarından daha eski ve çok daha iyi korunmuş Türk mumyaları olduğunu biliyor musunuz? İşte bu mumyaların en güzeli: Lolan Güzeli.

Lolan Güzeli
Lolan Güzeli

Lolan güzeli denilmesinin bir sebebi var. Uzun kirpikleri, omuzlarına dökülen saçları, dikkat çekici kıyafetleri bir yana, mumyadan alınan gen örnekleri ile bilgisayarda hazırlanan robot resmi mumyanın güzelliğini gözler önüne seriyor.  Peki nedir bu gizemli mumyanın hikayesi?

 

Çinli arkeologlar tarafından 1980 yıllarında Çin’in Sincan Tarım Havzasında yaklaşık 200 mumya keşfedildi. Bu mumyalara Tarım mumyaları denildi. Farklı tarihlerde gömülmüş bu mumyaların 3800-4000 yıllık oldukları tahmin ediliyor.  Lolan güzeli de bu mumyalardan biridir. Bu mumyaların en dikkat çekici özelliği geleneksel mumyalama teknikleri kullanılmamasına rağmen diğer mumyalardan çok daha iyi korunmuş olmasıdır. Cesetler hiçbir şekilde mumyalanmamıştır. Gömüldükleri toprakların tuzlu ve doğal kuru yapısı, cesetler için doğal mumyalama etkisi yaratmış ve binlerce yıl cesetleri hiç bozulmadan en iyi şekilde muhafaza etmiştir.


Lolan Güzeli Türk müydü?


1993 yılında Çin dili ve edebiyatı profesörü Victor Mair mumyalardan doku örneği almayı başardı. Ancak mumyaların Çin kökenli olmadığından ve Uygurların mumyaların türk kökenli olduğunu savunarak bölgede varlıklarının daha eskiye dayandığını iddia etmelerinden endişelenen Çin hükümeti numunelere el koydu. Ancak Mair bir miktar DNA örneğini gizleyerek test yapma şansı buldu.

Test sonuçlarına göre Lolan Güzeli muhtemelen Kelt, Sibirya ve İskandinav kökenli. Annesi Doğu Asya da dahil karışık bir gen havuzuna sahipken babası Kafkas kökenliydi. Yani güzelimiz hem Avrupa hem Asya genlerine sahip iken Türk olması da olası.


Lolan Güzeli kimdi?


Son derece iyi korunmuş kıyafetlerine bakıldığında iyi kumaşlardan yapılmış kıyafeti ve kuş tüylü şapkası onun halktan bir insan olmadığını, bir prenses veya soylu olabileceği düşündürüyor.

Kırklı yaşlarda muhtemelen bir akciğer hastalığına bağlı öldüğü düşünülen Lolan uzun boylu, beyaz tenli ve kızıl saçlıydı. Ayrıca diğer Tarım mumyaları da çoğunlukla sarı veya kızıl saçlı ve uzun boyluydu. Ayrıca mumyaların birçoğunun vücutlarının çeşitli yerlerinde dövmeler bulunuyordu.  Bazı araştırmacılar bu insanların İpek Yolu üzerine yerleşmiş tüccarlar olabileceğini düşünüyor.


Lolan Güzeli ve yanında bulunan mumyalar günümüzde Doğu Türkistan’da bulunan Urumçi Müzesi’nde sergilenmektedir. Mumyaları sır gibi saklayan Çin, müze içerisinde profesyonel kamera ile çekim yapılmasına da izin vermemektedir.

 

 

Popüler İçerik

bottom of page